5 причини, поради които пиеш вино сутрин


Не, мамо, нямам проблеми с алкохола

Ден като ден. Седмичен. Тъп, почти безгръбначен. Всичко е тихо и спокойно, животът бавно и славно напредва в монотонния си еднопосочен ход. Събуждаш се, влизаш в банята, миеш зъбите, правиш си кафе. Почтиии си отворила очи, но ключовото ПОЧТИ ти пречи да си обуеш панталона, дънките или там какво обличаш. Спъваш се два пъти, удряш се в ръба на леглото, скринът отсреща решава да скочи в ревностна защита на леглото и започва битката на мебелите. И докато си се усетила какво се случва, ръбът на тъпя шкаф вече е нападнал малкия ти пръст на левия крак, наврял е предварително изострения ъгъл между малкия и безименния пръст, а ти тутакси се озоваваш свита на земята, хлипаща като малко момиченце. Но поне вече си разсънена, нали!?

И се започва. Знаеш, че през целия ден, колкото и слънчев да е той, над главата ти ще кръжи един малък буреносен облак, който ще гърми и трещи, че даже ще усещаш електричеството от светкавиците по ушите си. Знаеш, че отварянето на бутилка вино преди обяд е неминуемо. Но за да обърнеш няколко чаши още преди да си изпила сутрешното си кафе… Някак си трябва да има причина, поне колкото да се оправдаеш пред собствената си съвест, че не си пияница, а и моментът е такъв, нали…

Разбира се, причините да пием вино преди обяд са повече от 5, но да речем, че това са най-често срещаните в моя случай, или поне емблематични основания да си сипя една-две-три чаши и да си наместя разстроените чакри още от сутринта.


1. Защото Аня има диспенсър за вино (в превод: имаш добър приятел, с когото можеш да си го позволиш)

За тези от вас, които съвсем случайно са попаднали в този блог и не знаят кои сме ние, две сме. Аз съм си аз, тази която пише този текст, а другата е Аня – тази, която редактира този текст. Като бонус към това, другата ми е приятелка, че и колежка. Та Аня има диспенсър за вино. Как звучи само: „Диспенсър за вино“ – като меден звук на камбани и Коледа посред лято. Е, както се сетиш само, че до теб има 10-литрова туба с прекрасно бяло или червено вино, което се вълнува от всяко натискане на малкото кранче/канелка или както там се казва… Как да не си сипеш една чаша!?

Всъщност Аня няма диспенсър за вино, но, НО ако имаше (Аня, мисля, че е време да предприемем мерки срещу тази неправда), щях да имам чудна причина!

2. „Зайче Байче, чао-чао“ (в превод: някой ти къса нервите на работа)

„Зайче-байче чао-чао“ всъщност е нарицателно за един много… специален мъж в живота ми през последните няколко месеца. Не, не е нищо интимно. Зайче Байче, както ще го наричам тук, е един прекрасен професионалист, с когото комуникацията върви по-бавно и тромаво от теснолинейката към Велинград. Та, през последните няколко месеца, в момента, в който видя, че имам имейл от Зайче Байче или пропуснато повикване, изпадам в истински ужас, защото знам, че нещо не е наред или нещо се променя. Или пък иска да се направи нещо друго извън предварителната уговорка, по възможност за вчера. Та така, виждайки изписано името на Зайче Байче, аз моментално посягам към бутилка бяло вино, че да мога да се успокоя още преди да съм вдигнала телефонната слушалка и преди да съм започнала да крещя вътрешно.

3. Защото снощи правих кекс

Страхотна, кулинарна вечер с лек аромат на християнство. Това е най-хубавата причина да пиеш вино сутринта, особено ако все още не си легнала. Цяла вечер съм готвила, била съм прилежна домакиня, а сек… ъъъ, пардон, кексът е станал толкова… вкусен, че започваш да крещиш името Господне и отправяш благодарствени молитви за тази прекрасна вечеря в продължение на няколко часа. Е, как да не си сипеш една чаша вино сега. Даже и цигара можеш да си запалиш.

4. Защото снощи не правих кекс

Тук изобщо трябва ли да пояснявам нещо!? Като не си правил кекс седмица, две, три, че да не дава същия този Господ, за който споменах по-горе, периодът да е по-дълъг… И една бутилка няма да помогне. В такива случаи, виж какво казва Аня тук: Как не му пуснах на втората среща.

5. Защото някъде по света някой вечеря и пие вино сам

А ние нали сме едни такива душици съпричастни и не искаме човекът да е самотен, та ще си сипем една чаша за него, в знак на морална подкрепа. Е, по път към работа може  да хълцаме леко, но е важно да не започваме философската тема за това кой кого уважава насред улицата с тотално непознат човек. Повтарям! Не говорим за това с непознати хора на улицата, особено в 8 сутринта!

Това са моите 5 причини, за да си сипя чаша вино сутрин. А ти случайно да имаш някаква по-добра причина? Ако пропускам нещо, кажи ми. Мястото за коментари под статията е точно за това ; )

Самодива С.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *