Какво трябва да направиш преди 25

Дедлайните са навсякъде и гонят както работния ни живот, така и личния. Приключи с тази задача до петък, ето ти още една за другата седмица, а ето тази тук е за миналия месец. Имаш точно тридесет и седем секунди да напишеш този текст и три цяло и осемнадесет минути да говориш с този клиент, както и ти позволяваме да отидеш до тоалетната за две минути и три секунди. Трябва да работиш осем часа, трябва да почиваш един час, трябва да спиш девет часа, трябва да пиеш вода тридесет минути преди ядене и не трябва да ядеш след седем часа. Въпросът ми е: В кой момент пренесохме дедлайните (да, краен срок, знам как се казва на български) в личния си живот и им позволихме да ни контролират до такава степен?

Какво трябва да знаеш, преди да навършиш 18?

Книги, които да прочетеш преди 20?

Места, които да посетиш преди 30?

Живот след 40? 

И тези цифри са АБСОЛЮТНО навсякъде, разбира се, без някой да гарантира, че ще ги достигнете, затова става още по-стресиращо. Та, този месец навърших 25 и реших да ви обясня кои са, според мен, важните неща,които си ДЛЪЖЕН да направиш преди 25! 

Готови?
Сигурни ли сте?
Ей сега ще разберете, че цял живот сте били в грешка.

Отговорът е…нищо. Да, точно така, нищо не си длъжен да правиш (освен да пиеш вода, да ядеш и да ходиш до тоалетната..нали, все пак е добре да си жив). Никога не съм разбирала цялото напрежение, което хората поставят на раменете ти. Ясно е едно – никой никога няма да бъде напълно доволен от теб, така че гонейки чужди цели е доста по-вероятно да останеш разочарован от себе си. Ясно е, че шефът ти иска да си перфектния служител,  майка ти мечтае да гледа внуци, а баща ти просто искаше да си гледа финала на Световното тихичко, но и това не му се случи.

Ясно е, че едната ти приятелка иска да излезете да се напиете в понеделник все едно е събота, а другата ще ти повтаря, че може би е крайно време да спреш да водиш такъв разпуснат живот.

Едни ще ти кажат YOLO ВЕДНЪЖ СЕ ЖИВЕЕ, a други ще ти напомнят, че скоро и апартамент имаш да купуваш, така че е добре да пестиш.

В един момент ти казват ПИШИ ПО-ЧЕСТО В БЛОГА СИ, а после ти обясняват как това не е истинско хоби и трябва да правиш по-реални неща с живота си (да, като бебета, например).

На 25 трябва да се замислиш какво ТИ искаш и как го искаш. Започни да рисуваш, научи се да свириш на китара, тренирай повече, виждай се с приятели, работи усилено, защото енергията ти е на макс. Забавлявай се, пътувай, попивай го този свят с всички сетива. Развивай се бързо и не позволявай на хорските думи да те достигнат. 

Аз…аз имам комплект за рисуване и след година ще ви покажа комикс героите ми, тичам по маратони и мисля това да е най-добрата година в живота ми, защото досега на 25 не съм била (пък няма и да бъда), така че ще го направя паметно! 🙂

Самодива А. 

1 коментар за “Какво трябва да направиш преди 25

  1. Начии най-мразим като някой дава зор 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *