От рутината до креативната илюстрация с Вера Пицева


Това е Вера! Няма как да не сте попаднали на профила ѝ в Instagram през октомври, след като от всяко пловдивско кафене се шушукаше „A ти видя ли днес какво пусна Piece of Ink?“. Да, говорим за Inktober, в който тя ни беше и на нас любим участник. Е, ние я наблюдаваме от мееееееееееееееееееееееесеци (да, понякога се крием зад дърветата и просто я съзерцаваме) и успяхме да я подкупим с няколко лъжици тахан и сладкиши, за да отговори на въпросите ни.

Е, мили наши, имате две щастливи самодиви и един илюстратор, чийто стил НЯМА как да сбъркате с друг. Желаем ви приятно четене!

1. Кой е първият ти спомен, свързан с изкуство? 

Хммм, много спомени се въртят .. 1 книжка с много кратки стихчета, която майка ми четеше. Имаше рисунки на хора, животни, пешеходни пътъеки, коли – помня ги, въпреки, че съм била много малка.

2. Какво те вдъхновяваше като малка да рисуваш?

Зависи колко малка имаш предвид? Но мисля, че най-вече ме вдъхновяваха (mainstream alert!)  принцеси, да, определено бяха принцеси – с големи широки поли, прекрасни очи и дълги коси.


3. Кои бяха пречките ти в това да следваш мечтите си? 

Боже, от къде да започна! Като начало, никой не те взима на сериозно през 90-те и 2000г, когато рисуваш по чина или в полето за дата в тетрадките. Никой не би нарекъл нещо подобно изкуство (даже и аз хаха). Нямаше интернет – сегашният досег до толкова много вдъхновение,  знание и други творци (ако не учиш в академията).

Друго беше безперспективността – в годините на следването ми (филолог съм по образование) почти никой не предполагаше, че човек може да печели пари от изкуство. Графичният дизайн беше услуга в печатниците, за уеб дизайна да не става и дума!

Последно и може би най-важно рутината – веднъж намерил удобна работа, която ти помага да живееш що-годе ок, все по-малко се замисляш за мечтите си. „Трябва ли сега да уча нещо отново? Да развия това, което харесвам? Има ли смисъл, когато вече имам стабилна работа? Инвестира ли ми се време и пари? Имам си и други грижи, може би момента е отминал?“

И това е нормално. Трябва си смелост, подкрепа и да си спокоен с мисълта, че ще се проваляш, много и често. Така научаваш, ставаш по-добър и все повече печелиш.

4. Сега си дизайнер във водеща рекламна агенция. Кои са трудностите ти?

До скоро имах проблем с това да не приемам критиките по дизайните ми лично, т.е. бърках дизайна с изкуството и си мислех че с критики хората обиждат нещо дълбоко креативно. Нещата са много далеч от това. Дизайнът е може би по-скоро функционалност с определена цел и обхват. Ако целта не е постигната, значи че дизайнерът не си е свършил работата добре- не е задал нужните въпроси на клиента, не е проучил темата, не е търсил както трябва или на правилното място, не е структурирал задачите и т.н. Животът ми стана по-лесен, когато разбрах, че клиентите никак не са длъжни да разбират от работата ми, а по-скоро аз съм длъжна да ги насоча и помогна, за да постигнат крайния си резултат.
Друга трудност, която срещам и сега, е, че понякога липсва желание за креативна мисъл. Момента „не мога да измисля нищо оригинално“ е идвал не веднъж. Преодолява се с работа. Да, с работа. Правиш дизайни дори, когато не ти се или „нямаш муза“. Така създаваш навици и креативност в моменти, когато си мислиш, че я няма. Важи и за рисуването.

5. Имаш ли моменти, в които не ти се рисува и какво правиш тогава?

Много ясно! Ами, чета, правя си кафе, разхождам се, пускам си TedEd, тренирам, наспивам се. Стремя се да отпусна ума и после става по-лесно. Скоро гледах видео, в което един невероятен артист (не му помня сега името, за което се извинявам) казваше, че когато се измори да рисува, той .. рисува. Може би по-елементарни неща, не изискващи толкова мисъл, но не спира.  Пробвам го в момента, ще ти кажа като видя резултати.
6. Покажи ни своя любима рисунка и ни кажи с какво е специална. 

Това е като въпроса “Кой е любимия ти цвят“ ? Няма такова нещо! Всички са любими, стига да изпълняват целта си. По-скоро имам рисунки, които са ми показали, че вече умея нещо по-добре от преди или нещо, което в рисуването ми е било трудно (поза, щтрих и т.н.), но вече няма да бъде. Това много често е част от голяма драсканица (аз рисувам много разпиляно). Ето 2 такива:

7. От кого намираш най-силна подкрепа за тази своя страст? 

От човека до мен <3 Той е най-големият ми фен!

8. Кои са артистите, които те вдъхновяват? Покажи ни техни творби. 

Като изключим класиците като Микеланджело Боанароти, Тулуз Лутрек, Роден, Дали и т.н ето линкове на сайтове и YouTube канали към съвременни илюстратори, които са огромен извор за вдъхновение за мен ежедневно:

https://qinillustrations.com/
https://www.youtube.com/user/frannerd13
https://charliemackesy.com/
https://inprnt.com/gallery/vanessagillings/
http://www.carlostanga.com/
http://miuwis.tumblr.com/

9. Знаем, че е изтъркано, но все пак – как си се представяш след 5 години? 

По-добра от днес (във всяко едно отношение)! По-спокойна, по-мъдра, но все така невзимаща всичко на сериозно.

10. Какво може да накара Вера да се усмихне? 

Няколко неща: плоските шеги; анимации от 80-те и 90-те – класики, човек. Класики!; когато хората се кефят на мои илюсрации – супер вдъхновяващо!; 30 кг на мъртва тяга – обожавам да вдигам тежести.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *