Безработна и щастливаВ началото на годината реших да предприема промяна, която се оказа по-голяма от очакваната. Както вече разказах в предна публикация, смених града, работата, сферата на дейност, средата… И сега, малко след четвъртия месец на така наречената промяна, се отказвам от нея. И не защото не ми харесва, а защото осъзнах толкова неща за себе си. След като казах на по-голяма част от близките си хора, че си пуснах предизвестието на работа, ей така от нищото, повечето го приеха като поражение.

 

Защо се предаваш толкова бързо? Ти си борбена, не се отказвай!

 
Но тук уловката е съвсем различна. Обичам приятелите си, но възприемаме ситуацията по различен начин. За мен това не е поражение и, бога ми, не живея в Game of Thrones, че да водя войни и битки всеки ден. Имам страхотни колеги, мениджърът ми е наистина чудесен, SEO-то или както го наричам “ухажването на търсачките” се оказа много по-интересно, отколкото предполагах. Транспорта до работа ми е удобен. И сега може би ще се запитате: Защо? За пари ли? Ами не. За щастие. Не се шегувам ни най-малко. 
 
Оказа се, че Витоша добре ми продуха главата и ми напомни нещо, което като че ли бях забравила. Аз съм отговорна за собственото си щастие и ако сама не го преследвам, няма кой да ми го предостави на тепсия. Така си поставих тежкия въпрос: Какво е щастието за мен? А отговорите се оказаха 3:
 
 1. Природа;
 2. Приятели;
 3. Работа.
 
Така се стигна до една заветна събота, в която се събудих с идеята, че ще напусна офиса. Не защото не ми харесва, а защото физически ме ограничава. Това отнема част от усмивката ми и рефлектира върху първите две точки от личното ми щастие. 

Не се отказвам от промяната, която предприех в началото на годината, а продължавам с нея и се грижа за себе си. За мен това не е поражение, а лична победа. Няма да остана и ден на място, на което не се чувствам happy. И е толкова хубаво! Ако някой го възприема като поражение, уважавам мнението му, но не ми пука.

 
Все още работя на постоянната си работа, отделям време за 2-3 freelance проекта, обучавам се в специализиран курс по сферата си на дейност и все пак успявам да намеря време, за да се погрижа за себе си. Обичам да радвам хората, както обичам аз да съм щастлива. Явно трябваше да си го напомня. И може изобщо да не ви интересува, но правя дребни неща за себе си докато стигна до заветния момент на свободата. Например:
 
 • Не отговарям на непознати телефонни номера след 20:00 часа вечерта;
 • Отговарям в месинджър рядко. Заслужавам почивка от дисплейните устройства и ако е нещо важно – човекът, който ме търси, ще се обади. Извинявам се на засегнатите, но не съжалявам 🙂
 • Давам си тишината, от която имам нужда понякога;
 • Повече книги – по-малко филми;
 • Повече разходки навън, по-малко затворена между стени (и какво като вали, нищо няма да ми стане ако малко се намокря);
 • Пътувам във всеки свободен момент;
 • И ако ми се яде пица 3 вечери в седмица, ще ям. Не ми пука колко е вредно и т.н.
 
В резултат на това отивам на работа пеейки и така се връщам. Работя с желание и мотивация, обичам си професията и тя ми доставя огромно удоволствие. Оценявам още повече хората около мен. 
 
Какво ще правя след като напусна ли? Ще фрийланствам. Най-накрая ще мога да работя от някоя хижа или плаж. Нямам против да работя по 10-12 часа, стига пред мен да има красива гледка и чист въздух. Ще мога да посетя приятели, които не съм виждала от години и в момента дори планирам първото си пътуване извън страна САМА. Да, сама, защото се оказа, че ми е най-хубаво, няма да се съобразявам с никого, ще се разхождам където и колкото си искам, ще съзерцавам красиви сгради с часове. А и имам идея за личен проект, на който е време да обърна повече внимание.
 
Няма да позволя на себе си след 10 години да съм уморена, без мотивация, без желание за създаване на каквото и да било. Искам си щастието и вдъхновението, и сама ще се погрижа за това, защото никой с нищо не ми е длъжен. 
 
Все още ли си мислите, че се предавам? 🙂
 
 
Усмихвам ви се,
Самодива С.

 

1 коментар за “Безработна и щастлива

 1. Браво, Стеф! Много се радвам, че се грижиш за себе си. Продължавай все така 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *